Facebook Facebook Instagram Youtube

Aktualności


Warsztaty kulinarne "Wiem co jem" w Przedszkolu nr 272 im. "Misia Uszatka" 2018/2019
14 lutego 2019

W naszym przedszkolu prowadzimy warsztaty kulinarne w ramach społecznej kampanii "Wiem co jem" Urzędu m.st. Warszawy. Pragniemy otworzyć dzieci na nowe smaki, zapachy, kompozycje potraw. Naszym celem jest zainteresowanie zdrowym stylem życia i prawidłowym żywieniem, nabywanie podstawowych umiejętności kulinarnych oraz nauka świadomego wybierania produktów służących zdrowiu. Wprowadzając określone produkty, staramy się aby były one atrakcyjne dla dzieci pod względem wyglądu i smaku. Dlatego modyfikujemy przepisy często według gustu i upodobań dzieci. Eksperymentujemy i doświadczamy (robimy własną mąkę z orzechów, nasion, syrop z daktyli, makowiec bez pieczenia, makaron z cukinii i inne). Uczymy się poprzez mierzenie, ważenie,  krojenie. Przygotowujemy dzieci do zadań matematycznych, określamy gramatury oraz różne miary kuchenne (gramy, łyżki, sztuki, szczypty). Poznajemy produkty krajowe i zagraniczne, ich pochodzenie w zabawny i interesujący dla dzieci sposób

Warsztaty zaczynamy wesołym powitaniem grupy krótką zabawą z muzycznym akcentem. Omawiając temat zajęć, przypominamy o zasadach bezpieczeństwa w kuchni oraz zasadach higieny. Dzieci myją ręce i zakładają fartuszki, są wdrażane do samodzielności. Uczymy też radzenia sobie z narzędziami pracy (noże, tarki, deski), wspólnego planowania przepisów. Samodzielnie przygotowując akcesoria do pracy pod kontrolą osób prowadzących, dzieci odpowiednio wybierają produkty do blendowania, ścierania, krojenia, obierania, samodzielnie ugniatają ciasto, formują różne kształty. Bardzo istotna jest też nauka sprzątania  swojego stanowiska pracy. Warsztaty odbywają się raz w tygodniu w sali kulinarnej. Biorą w nich udział 3 najstarsze grupy (1 grupa raz w tygodniu)

Przykładowe potrawy wykonane przez dzieci na warsztatach kulinarnych to:

 

•"Spin Rollsy" z papieru ryżowego

•"Makowiec bez pieczenia"

•"Słodkie kulki mocy"

•"Deser jogurtowy z sezonowymi owocami i orzechami"

•"Surowe spaghetti z cukinii"

 

Potrawy, które do tej pory wykonaliśmy z dziećmi bardzo im smakowały. Mali kucharze zainspirowani tym, co działo się na warsztatach chętnie w domu opowiadali rodzicom i przygotowywali kulinarne niespodzianki. To dobry pomysł na kreatywnie spędzony czas z najbliższymi.

Mamy nadzieję, że umiejętności ćwiczone na warsztatach będą kontynuowane i wdrażane w toku codziennego życia, dzieci będą też częściej sięgały po zdrowe produkty oraz zastępowały słodycze zdrowymi słodkimi zamiennikami typu daktyle, miód. Przygotowane smaczne i zdrowe posiłki będą okazją do celebrowania ich w gronie przyjaciół i rodziny. Bo jedzenie jest przyjemnością, fascynującą podróżą małego odkrywcy. A my dorośli powinniśmy przygotować dzieci i wprowadzić w tę kulinarną podróż w ciekawy i inspirujący sposób.

Rozwijanie upodobań kulinarnych dzieci jest istotnym elementem naszej pracy. Aktywne uczestnictwo w przygotowywaniu potraw, dowartościowuje i daje poczucie samodzielności.

Jedzenie jest koniecznością, ale zdrowe odżywianie to sztuka. I tę sztukę należy przyswajać od najmłodszych lat i w dobrym wydaniu.

 

 

 

Beata Słomczyńska

Anita Olszewska

 

 

Galeria
Pozostałe aktualności